Biografie

Biografie Peter en Engbert Braam

Van jongs af aan zijn Peter en Engbert (geboren op 12 mei 1970, als eeneiige tweeling) met muziek bezig geweest. Het begon al met het zingen in een kinderkoor, vanaf hun 6e levensjaar. Vervolgens zijn ze doorgegaan met zingen in gospelgroep ‘Visum’ uit Hardegarijp, waar na 5 jaar gospelband ‘Water’ in beeld kwam. Vanaf 1991 t/m eind 2002 hebben ze gezongen bij de bekende Friese gospelgroep ‘Lord’s Moor Singers’ uit Heerenveen. In januari 2003 stopten ze hiermee vanuit de ambitie om meer tijd te kunnen maken voor eigen muziek. In datzelfde jaar is hun eerste CD verschenen, getiteld ‘Kleur’.

Na vele optredens besloten ze ook eigen teksten en muziek te maken, waarbij Peter de teksten schreef en Engbert de muziek componeerde. Deze zijn verschenen op de tweede CD ‘Natuurlijk’ waarbij ook een aantal nummers geschreven werden door tekstschrijfster Coy Wierda, componist Sjoukje Heins-Scheltema en componist/CD-producent Willem Binnema. Natuurlijk ontbrak daarbij onder andere ook een nummer van Simon en Garfunkel niet.  

Peter en Engbert worden namelijk ook wel de ‘Friese Simon and Garfunkel’ genoemd vanwege hun stemgeluid. Na de presentatie van de eerste CD verscheen dit ook als kop van een artikel in de Leeuwarder Courant. De presentatie van zowel de eerste als de tweede CD werd voor een volle zaal gehouden in het sfeervolle kerkje in Tijnje, vooral ook vanwege de mooie akoestiek. Inmiddels treden Peter & Engbert geregeld op, samen met hun vaste geluidsman Benny Nagelhout. Ze zijn inmiddels verscheidene malen op de provinciale radio te beluisteren geweest en ze waren reeds te zien op TV-Fryslân, met een reportage in het programma ‘K-rûte’. Zelfs landelijk zijn ze te zien geweest in het programma “Twinzz”! 

Momenteel zijn Peter en Engbert druk bezig met de laatste voorbereidingen voor het theaterconcert ‘Toen en Verder’, welke op 3 oktober 2015 in première gaat. Ook wordt dan hun nieuwste CD ‘Grenzeloos’ gepresenteerd! Ook hierop is onder andere weer nieuw eigen te beluisteren.

In hun dagelijks leven is Peter woonachtig in Balk, samen met zijn vrouw en kinderen. Hij is werkzaam als directeur in het basisonderwijs en momenteel bezig met een masterstudie Learning and Innovation. Engbert woont in Ureterp samen met zijn vrouw en kinderen. Hij is werkzaam voor zijn eigen bedrijf Fides Noord waarbij hij doormiddel van trainingen en workshops zich bezighoud met sociaal en emotioneel welzijn.